Ciasto jogurtowe z żurawiną
Ciasto jogurtowe jest bardzo szybkie w zrobieniu, niewymagające miksera. Robi się praktycznie samo - wystarczy wszystko wymieszać i gotowe! Wilgotne, aromatyczne i mięciutkie a świeża, kwaśna żurawina delikatnie przełamuje jego słodycz. Polecam ze szklanką herbaty lub kawy 🙂
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g żurawiny ( może być mrożona )
- Polewa z białej czekolady:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki suche i wymieszać. Dodać mokre składniki, dokładnie wymieszać ręką lub łyżką, wrzucić owoce (kilka zostawić do dekoracji) i delikatnie przemieszać. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 50-60 minut do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać śmietankę i wymieszać. Polać wierzch ciasta i ozdobić żurawiną, zamoczoną najpierw w soku z cytryny i obtoczoną w kryształkach cukru.
Wygląda pysznie! Uwielbiam ciasta jogurtowe ❤️
Zrobiłam. Super przepis. Ciasto wyszło pyszne, puszyste ??