Zupa tajska z kurczakiem, papryką i pieczarkami
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 5 brązowych pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru, ok. 3 cm
- 1 papryczka chili
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 trawa cytrynowa lub łyżka trawy cytrynowej, suszonej
- łyżeczka suszonej kolendry
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 litry bulionu
- 1 limonka
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili. Dodajemy przyprawy: kurkumę, trawę cytrynową, kolendrę, cukier, sos sojowy, sos rybny, paprykę słodką, mieszamy i dodajemy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę. Po 5 minutach wrzucamy marchew pokrojoną w talarki, pieczarki oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut pod przykryciem a następnie dolewamy bulion i mleczko kokosowe. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sosem rybnym. Na koniec dodajemy sok i skórkę z limonki. Zupę podajemy z makaronem ryżowym, posypaną świeżą kolendrą lub dymką.
Pyszności.. Polecam!