Barszcz biały
Składniki
- 5 kawałków białej kiełbasy
- kawałek dobrej wędzonej kiełbasy
- 3 marchewki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 6-8 ziemniaków
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 7 liści laurowych
- 1 cebula
- 250 ml zakwasu na barszcz biały
- 100 ml śmietany 30%
- łyżka majeranku
- łyżka chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- jajka ugotowane na twardo
Instrukcje
Do dużego garnka wlewamy około 2 litry wody, dodajemy białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wody. Por, seler i korzeń pietruszki obieramy i wrzucamy w całości (później zostaną wyciągnięte z zupy). Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z kiełbasą wędzoną i dodajemy do garnka. Jak już biała kiełbasa się ugotuje, wyjmujemy ją, kroimy na plasterki i ponownie wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, wyciągamy por, seler i pietruszkę. Dodajemy około 250 ml zakwasu na barszcz biały (ja użyłam kupnego). Przyprawiamy solą, pieprzem, chrzanem, majerankiem oraz dodajemy pokrojony czosnek. Na koniec dodajemy słodką śmietankę. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.