
Barszcz biały
Składniki
- 5 kawałków białej kiełbasy
 - kawałek dobrej wędzonej kiełbasy
 - 3 marchewki
 - kawałek pora
 - kawałek selera
 - 1 pietruszka
 - 6-8 ziemniaków
 - 7 ziaren ziela angielskiego
 - 7 liści laurowych
 - 1 cebula
 - 250 ml zakwasu na barszcz biały
 - 100 ml śmietany 30%
 - łyżka majeranku
 - łyżka chrzanu
 - 3 ząbki czosnku
 - sól i pieprz do smaku
 - jajka ugotowane na twardo
 
Instrukcje
Do dużego garnka wlewamy około 2 litry wody, dodajemy białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wody. Por, seler i korzeń pietruszki obieramy i wrzucamy w całości (później zostaną wyciągnięte z zupy). Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z kiełbasą wędzoną i dodajemy do garnka. Jak już biała kiełbasa się ugotuje, wyjmujemy ją, kroimy na plasterki i ponownie wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, wyciągamy por, seler i pietruszkę. Dodajemy około 250 ml zakwasu na barszcz biały (ja użyłam kupnego). Przyprawiamy solą, pieprzem, chrzanem, majerankiem oraz dodajemy pokrojony czosnek. Na koniec dodajemy słodką śmietankę. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

















