Zupa krem z białych szparagów
Składniki
- 1 kg białych szparagów
- 2 ziemniaki
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy stwardniałe końcówki, kroimy w mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy szparagi i ziemniaki, zalewamy wodą, tak, aby warzywa były delikatnie przykryte i gotujemy do miękkości, około 10 minut. Można po kilku minutach wyciągnąć kilka główek do dekoracji.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy ją chwilę, po czym wrzucamy do garnka. Po ugotowaniu dolewamy śmietankę, całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu, solimy do smaku. Dodatkowo możemy uzyskany krem przetrzeć przez sito, dzięki temu pozbędziemy się łykowatych włókien. Przed podaniem dekorujemy główkami szparagów i posypujemy pieprzem. Smacznego!