Zupa krem z białych szparagów
Składniki
- 500 g białych szparagów
- 1 cebula
- kawałek białej części pora
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży ziemniak
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cukru
- 2 szklanki bulionu lub wody
- grzanki i oliwa do podania
Instrukcje
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i obrać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i pora, dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz pokrojonego ziemniaka i dusić kilka minut. Zalać bulionem, dodać cukier i gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Zmiksować, w razie potrzeby dolewając wodę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać grzankami i skropić oliwą.