Ciasto Krówka
Wyborne ciasto miodowe z kremem budyniowym i kajmakiem, wykończone prażonymi płatkami migdałów. Bomba kaloryczna warta grzechu! Najlepiej smakuje jak trochę postoi, dlatego polecam je zrobić nawet 2 lub 3 dni przed podaniem, wtedy mamy pewność, że placki zmiękną a smaki się połączą.
Składniki
- Ciasto miodowe:
- pół kilograma mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jaja
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki wody
- Krem:
- 550 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- po 1 czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
- 250 g masła
- Dodatkowo:
- 1 puszka kajmaku
- 200 g prażonych płatków migdałów
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą i cukrem, dodać miękkie masło, jaja oraz płynny miód. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 180°C przez 20 minut. Upieczone ciasta zostawić do ostygnięcia.
W garnku zagotować część mleka, pozostałą część wymieszać z budyniem, mąkami i cukrem. Dodać do gotującego mleka, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Zagotować. Zostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać powoli zimny budyń. Puszkę masy kajmakowej włożyć do gorącej wody, aby masa się lekko podgrzała. Dzięki temu łatwiej ją rozprowadzić.
Na pierwszy kawałek ciasta rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim kawałkiem i posmarować masą kajmakową. Posypać prażonymi płatkami migdałów. Odstawić na noc w chłodne miejsce, aby placki zmiękły. Smacznego!
Dzień dobry, jakiej wielkości blaszki użyć do tego przepisu? 🙂
Wielkość blaszki może być 25 na 35 cm.
Czy zamiast masła może być margaryna ?
Może być, ale masło lepszy smak daje.