Jabłecznik z budyniową pianką
Składniki
- Kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 1 litr jabłkek prażonych ze słoika lub kilogram startych, surowych jabłek (grube oczka)
- łyżka cynamonu
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną większą wylepić spód blachy a drugą mniejszą włożyć do zamrażalnika. Ciasto podpiec w piekarniku w 190 stopniach około 15 minut.
Pianka budyniowa: Białka ubić ze szczyptą soli a następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania dodać proszki budyniowe, cukier waniliowy a po wymieszaniu wlewać małą strużką olej.
Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem oraz pianę, na koniec zetrzeć na tarce pozostałe ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Jaki wymiar blaszki ?
Witam, blaszka o wymiarach 26/37 cm. Pozdrawiam!
Właśnie go upieklem. Moja żona powiedziała; o matko jaki dobry; a ona ma dobry smak. Dzięki za przepis napewno go upiekę w nastepny weekend. Pozdrawiam
Dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrawiam!
Jablka starte na grubych oczkach? Surowe czy podduszone?
Jabłka muszą być starte na grubych oczkach, nie ma potrzeby ich dusić – mogą być surowe.
Bardzo dobry jablecznik! Z tego przepisu w koncu mi wyszedl. Pozdrawiam!
Pyszna szarlotka 🙂