Szparagi pieczone w szynce parmeńskiej z mozzarellą i parmezanem
Składniki
- 400 g zielonych szparagów
- 2 duże lub 4 małe kulki mozzarelli
- 90 g szynki parmeńskiej
- 3 łyżki startego parmezanu
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek i świeża bazylia do podania
Instrukcje
Szparagi umyć, usunąć stwardniałe końcówki. Do dużego garnka nalać wody i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić szparagi, gotować 2-3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Szparagi zawinąć w szynkę i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 6-7 minut w 200 stopniach C.
Po upieczeniu posypać startym parmezanem, dołożyć kulki mozzarelli, skropić oliwą z oliwek i posypać obficie świeżo mielonym pieprzem oraz listkami bazylii.
To musi być przepyszne! Ja korzystam ze szparagów, ile mogę, bo ich sezon jest taki krótki… Ostatnio podawałam je polane sosem holenderskim. Prosto i pysznie.
Przepysznie to wygląda. Uwielbiam szparagi. Dziękuję za przepis,