Omlet ze szparagami, szpinakiem i mozzarellą
Składniki
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 garść szpinaku
- 12 łodyżek szparagów
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 4 małe kulki mozzarelli
- 4 małe pomidorki
- szczypiorek do posypania
- 1 łyżka oliwy
Instrukcje
Szparagi umyć, usunąć stwardniałe końcówki i pokroić w mniejsze paski. Wrzucić na 2 minuty do wrzącej wody, wyciągnąć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć wrzucić umyte liście szpinaku i zalać wszystko jajkami wymieszanymi z mlekiem i doprawionymi solą i pieprzem. Wrzucić szparagi, pomidorki pokrojone w plastry oraz mozzarellę porwaną na kawałki. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić, aż masa się zetnie. Można też rozgrzać piekarnik do maximum i włożyć na 2 minuty patelnię z omletem. Gotowy omlet posypać szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.