Szparagi pieczone w prosciutto z jajkiem w koszulce
Składniki
- 4oo g zielonych szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- 2 jajka
- pół pęczka szczypiorku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
Instrukcje
Szparagi umyć, usunąć stwardniałe końcówki. Do dużego garnka nalać wody i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić szparagi, gotować 2-3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Szparagi zawinąć w szynkę i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 6-7 minut w 200 stopniach C.
Wodę po szparagach jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Jajka umyć, włożyć całe w skorupkach na 10 sekund do wody, wyciągnąć i wbić do wody. Gotować przez 2,5 minuty. Jajka ułożyć na szparagach, posypać szczypiorkiem i tartym parmezanem.