Bigos z młodej kapusty z wiejską kiełbasą
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 4 kawałki dobrej, wiejskiej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 1 pęczek koperku
Instrukcje
Kapustę umyć, poszatkować i wrzucić do garnka. Zalać wodą do połowy objętości kapusty. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, startą marchew oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż kapusta będzie miękka, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Dodać do kapusty. Wymieszać, gotować około 10 minut i dodać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać koper. Podawać z młodymi ziemniaczkami lub pajdą chleba z masłem. Smacznego!