Schab duszony w sosie z kurkami
Składniki
- 6 plastrów schabu
- 200 g kurek
- 1 cebula
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki mąki + pół szkanki wody
- 2 szklanki wody
Instrukcje
Schab umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i obsmażyć z każdej strony na brązowy kolor, uważając, aby mięso się nie przypaliło. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Po kilku minutach wlać około 2 szklanki wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu co najmniej godzinę. Jak już mięso będzie miękkie wrzucić kurki i dusić 5-7 minut. W szklance lub słoiku rozrobić mąkę z wodą. Energicznie mieszając dodać do sosu. W razie potrzeby, jeśli sosu jest zbyt mało można dolać wody. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniaczkami lub makaronem. Smacznego!