Kapuśniak z młodej kapusty i warzyw
Składniki
- pół główki małej kapusty
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora - biała część
- 5 młodych ziemniaków
- łyżka masła
- pół pęczka pietruszi
- 2 gałązki lubczyku
- pół pęczka kopru
- sól i świeżo mielony pieprz
Instrukcje
Na łyżce masła w dużym garnku podsmażyć młode pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Dodać pokrojonego pora, zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojony lubczyk i zalać całość 2 litrami wody. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, około 15 minut. Pod koniec wrzucić pokrojoną pietruszkę i koperek, doprawić solą i pieprzem oraz łyżką soku z cytryny. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać odrobinę wody. Podawać od razu z kromką chleba. Smacznego!