Korzenne, kruche ciasteczka
Wspaniale chrupiące i aromatyczne, kruche ciasteczka to alternatywa dla pierniczków. Są gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu a zapach korzennej przyprawy unosi się jeszcze kilka godzin po przygotowaniu. Polecam!
Składniki
- 300 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Instrukcje
Mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier i wymieszać. Masło wkroić do środka, dodać jajko i mleko i całość zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu wyjąć, rozwałkować i foremką wykrajać kształty jak na pierniczki lub szklanką wykrajać koła i robić pieczątki.
Ciasteczka piec 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, studzić na kratce. Ostudzone ciasteczka przechowywać w słoiku lub puszce.
Jedne z najlepszych jakie zrobiłam! Polecam do kawki 🙂