Tort malinowo-śmietankowy
Pyszny, lekki tort z musem malinowym i kremem śmietankowym. Udekorowany masą maślaną i pomalowany barwnikami spożywczymi rozpuszczonymi w alkoholu (w internecie jest kilka filmików jak to zrobić-jest to efekt akwareli). Świetnie nada się na urodzinowe przyjęcie dla dzieci 🙂 w środku róż i fiolet, ulubione kolory małych księżniczek 😉
Składniki
- Biszkopt (2 blaty po 18 cm):
- 6 średnich jajek
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemnaczanej
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- barwnik różowy i fioletowy
- Mus malinowy:
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 4 łyżi cukru
- 16 g żelatyny (4 łyżeczki)
- 4 łyżeczki zimnej wody
- 400 g śmietany 30%
- 2 łyżki mascarpone
- Krem śmietankowo-waniliowy:
- 200 g śmietany 30%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Nasączenie:
- pół szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- Masa maślana:
- 300 g masła
- 300 g mleka skondensowanego, słodzonego
- Dekoracja:
- żywe kwiaty, czekoladki, barwniki i spirytus lub wódka
Instrukcje
- Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, zmiksować białka, powoli dodając cukier. Miksować, aż piana będzie gładka i lśniąca, dodać żółtka i dalej miksować. Bezpośrednio do miski przesiać obie mąki i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto zważyć, podzielić na pół, przełożyć do misek i do każdej dodać inny barwnik (fioletowy i różowy). Przełożyć do 2 foremek lub tortownic o średnicy 18 cm, wyłożonych papierem do pieczenia (tylko spód, boki zostawić). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniach przez 20-25 minut. Jeśli posiadamy tylko jedną tortownicę, składniki dzielimy na pół, robimy biszkopt z 3 jajek i pieczemy osobno 2 biszkopty, jeden po drugim, lub pieczemy jeden biszkopt, dajemy wybrany 1 barwnik i kroimy go wtedy wzdłuż na 4 części.
- Mus malinowy:
Do garnuszka wrzucić maliny, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować, aż owoce się rozlecą, zmiksować. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do gorących owoców. Dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek. Odstawić do wystudzenia. Z przetartych malin odłożyć 4 łyżeczki do miseczki, dodać 3 łyżki wody i wymieszać. Śmietanę ubić z mascarpone na 3/4, czyli nie do końca na sztywno, ma być konsystencji gęstej śmietany. Do ubitej śmietany wlać zimne maliny, wymieszać szybko tylko do połączenia się składników.
- Krem śmietankowo-waniliowy:
Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Nasączenie:
Do szklanki wlać wodę, dodać cukier i sok cytrynowy i wymieszać.
- Przełożenie
Każdy z biszkoptów przeciąć wzdłuż na pół. Tort składamy w rancie. Położyć na paterze 1 blat, nasączyć go, posmarować cieniutką warstwę frużeliny malinowej, na to wylać połowę musu malinowego. Położyć kolejny blat, nasączyć go i rozsmarować krem śmietankowo-waniliowy. Przykryć krem kolejnym blatem, nasączyć, posmarować resztą frużeliny oraz musem malinowym. Przykryć ostatnim blatem. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Masa maślana:
Masło zmiksować na puch, dodając pod koniec w kilku partiach mleko skondensowane. Tort wyciągnąć z rantu, posmarować cienką warstwą kremu maślanego, włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie posmarować resztą kremu górę i boki, wyrównać szpatułką i schłodzić. Gdy masa maślana jest dobrze schłodzona można udekorować tort metodą akwareli, żywymi kwiatami i czekoladkami. Tort przechowywać w lodówce.
Ten torcik malinowy to nie tylko wizualny festiwal kolorów, ale również na pewno niezapomniane doznania smakowe. Dzięki za inspiracje.
Tort malinowo-śmietankowy to prawdziwa uczta dla podniebienia! Delikatne ciasto przesycone intensywnym smakiem malin doskonale komponuje się z lekką śmietankową pianką