Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- garść bazyli
- 2 gałązki świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
- ok. 250-300 g makaronu
- parmezan do posypania
Instrukcje
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę lub paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Paprykę, cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku. Po chwili dodać pokrojone mięso oraz paprykę. Całość podsmażyć, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać pomidory, sól, pieprz, bazylię oraz oregano. Smażyć ok. 10 minut na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wymieszać z sosem. Podawać z parmezanem i świeżą bazylią.
Bardzo prosty przepis! Dziś nie będę miał za wiele czasu na gotowanie, więc chętnie spróbuję 🙂