
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów
Gęsta, rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów. Bez gotowania! Wystarczy wszystko upiec a potem zmiksować i mamy pyszną zupę dla całej rodziny.
Składniki
- 1 mała dynia hokkaido
- 500 g świeżych pomidorów
- 1 duża cebula`
- pół główki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- kilka łyżek śmietany do zup 18%
- szczypta słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
Instrukcje
Dynię umyć, wydrążyć z pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na blasze, obok poukładać świeże pomidory*, kawałki cebuli i nie obrane ząbki czosnku. Polać oliwą i posolić. Piec w temperaturze 180°C około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, uprzednio ściągając skórkę i usuwając szypułki z pomidorów. Ząbki czosnku wycisnąć z łupinek. Dodać słodką paprykę i całość zmiksować, dolewając przegotowanej wody, tak aby uzyskać gęsty krem. Doprawić solą, pieprzem oraz śmietanką. Zupę podawać skropioną oliwą z oliwek, ze szczyptą papryki i kleksem śmietany.
*Jeśli nie mamy świeżych pomidorów można dodać passatę lub pomidory w puszce.















