Rainbow cake - tęczowy tort jednorożec
Tort jednorożec składa się z 6 kolorowych blatów biszkoptowych, farbowanych barwnikami spożywczymi, pieczonych osobno w formach, przełożony najprostszym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Jest trochę czasochłonny, ale po rozkrojeniu dzieci szaleją z zachwytu 🙂 Myślę, że to jest najlepsza nagroda za nasz trud i pracę włożoną w jego wykonanie 😉
Aby uprościć sobie zadanie, biszkopty można upiec 2 dni wcześniej, przełożyć na drugi dzień a w dniu urodzin tylko udekorować. Powodzenia i smacznego!
* Mój tort piekłam w formie 20 cm, więc jeśli średnica jest dla Ciebie za mała, możesz użyć większej (np. 24-26 cm), wystarczy tylko podwoić ilość składników. Warto też kupić 2 jednakowe formy lub tortownice, dzięki temu możemy piec po 2 biszkopty od razu i skracamy sobie czas pieczenia o połowę.
Składniki
- Biszkopt ( 2 blaty ):
- 2 duże jajka, rozmiar L, lub 3 małe
- 100 g cukru
- 50 g mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 600 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Nasączenie:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- Krem maślany:
- 600 g masła
- 550 g mleka skondensowanego słodzonego
- barwniki - foletowy, niebieski, zielony, żółty, omarańczowy, różowy lub czerwony
- Dekoracja:
- masa cukrowa (ok. 150-200 g)
- złoty barwnik
- kolorowe kuleczki, posypka
Instrukcje
Biszkopty:
Białko oddzielić od żółtek, zmiksować białka, powoli dodając cukier. Miksować, aż piana będzie gładka i lśniąca, dodać żółtka, zmiksować. Bezpośrednio do miski przesiać obie mąki i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto zważyć, podzielić na pół, przełożyć do misek i do każdej dodać barwnik. Przełożyć do 2 foremek lub tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia (tylko spód, boki zostawić). Piec w piekarniku rozgrzanym w 170 stopniach przez 15-20 minut. Czynność powtórzyć z resztą kolorów.
Krem śmietankowy:
Z lodówki wyjąć zimną śmietanę i serek mascarpone, dodać cukier, ekstrakt waniliowy i zmiksować na sztywno.
Nasączenie:
Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
Przełożenie:
Na paterze położyć fioletowy krążek, nasączyć go lekko, położyć część kremu. Czynność powtórzyć z resztą blatów. Kolory od dołu: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub różowy.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
Kilka dni przed podaniem barwimy masę cukrową barwnikami i lepimy róg, uszy i oczy jednorożca.
Krem maślany:
W dniu podania miksujemy miękkie masło na puszystą, białą masę. Dodajemy powoli mleko skondensowane, cały czas miksując. Gotową masę maślaną, należy teraz odpowietrzyć mieszając ją szpatułką przez kilka minut. Krem maślany nałożyć cienką warstwą na schłodzony tort, boki i górę. Wyrównać szpatułką, schłodzić. Po 15 minutach nałożyć kolejną warstwę, już grubszą, tak, aby ciasto było równomiernie pokryte. Wygładzić i ponownie schłodzić. Pozostały krem podzielić na kilka części, do każdej dodać odrobinę barwnika i wymieszać. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z różnymi tylkami. Schłodzony tort udekorować rozetkami z kremu, zaczynając od góry, kończąc na tzw. ogonie jednorożca. Przykleić oczy, wbić róg i uszy (np. używając wykałaczek). Na koniec tort można popryskać lekko złotym barwnikiem i posypać kolorowymi kuleczkami.
Wygląda obłędnie, a ta tęcza w środku, no mistrzostwo świata. Córka niedługo ma urodziny i szukamy jakiegoś pomysłu i chyba właśnie znaleźliśmy, dzięki!