Zupa krem z pieczonych buraków
Składniki
- 5-6 sporych buraków
- 1 jabłko
- kawałek selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- łyżka soku z cytryny
- pół litra bulionu
- 1 ząbek czosnku
- jogurt naturalny do podania
Instrukcje
Buraki umyć, zawinąć w folię (każdy osobno) i piec przez 1 godzinę w 180 stopniach C. Po wystudzenia buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Tę czynność można wykonać dzień wcześniej.
W garnku podgrzać łyżę oliwy, wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę i seler i smażyć kilka minut. Dodać buraki, ząbek czosnku i bulion i gotować pod przykryciem kilka minut. Na końcu dodać obrane i pokrojone jabłko i sok z cytryny. Całość zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem. Krem podawać z kleksem jogurtu naturalnego.