Szarlotka z kratką
Składniki
- Ciasto kruche:
- 370 g mąki
- 1/3 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 210 g masła
- Dodatkowo:
- 1-1,5 litrowy słoik musu jabłkowego lub 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie 2 łyżki cukru i i łyżka masła
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski, dodać cukry, proszek do pieczenia oraz zimne, pokrojone masło i jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części, większą i mniejszą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią formę do tarty lub tortownicę i włożyć do zamrażalnika. Mniejszą część schłodzić w lodówce.
Jeśli używamy świeżych jabłek, najpierw obieramy je, kroimy na małe kawałki i wkładamy do garnka z łyżką masła i cukrem. Dusimy, aż lekko się rozlecą i powstanie mus. Gotowy mus doprawiamy cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem wg uznania. Można też użyć gotowy mus ze słoika.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć formę i zapiec przez 10 min. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski. Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy a na musie ułożyć kratkę z pasków ciasta. Formę włożyć do piekarnika i piec przez ok. 40 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Gdyby boki szybciej się przypalały można zabezpieczyć je folią aluminiową. Ciasto po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Idealne jeszcze ciepłe z gałką lodów 🙂