Babka pomarańczowa
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 pomarańcza ( umyta i sparzona )
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 5 jaj
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- kilka łyżek soku i skórka otarta z 1 pomarańczy
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Jajka wbić do miski i ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodać skórkę i sok z pomarańczy, olej oraz jogurt, wymieszać. Do miski przesiać mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec do suchego patyczka, przez ok. 40 minut.
Składniki na lukier wymieszać ze sobą łyżeczką. Babkę wystudzić, wyjąć z formy i polać lukrem.