Tort bezowo-migdałowy z ananasem
Składniki
- Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki zmielonych migdałów
- pół szklanki płatków migdałowych
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyzka cukru waniliowego
- pół świeżego ananasa
Instrukcje
Przygotować papier do pieczenia. Odrysować na nim 2 okręgi o średnicy ok 22-24 cm. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. W kilku partiach dodać cukier, cały czas miksując, dodać sok i mąkę, wymieszać. Na papier do pieczenia można odłożyć 3 łyżeczki bezy i uformować małe beziki do dekoracji. Do pozostałej bezy dodać zmielone migdały i wymieszać. Bezę wyłożyć na przygotowane blachy, na okręgi, posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec ok. 60 minut.
Schłodzoną śmietanę i mascarpone zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ananasa obrać, wyciąć środek i pokroić w kosteczkę.
Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, powtykać w środek kawałki ananasa. Położyć drugi blat, posmarować kremem i na środku wyłożyć pozostałą część ananasa. Udekorować pojedynczymi listkami lub całą rozetą.