- Prep Time: . minutes
Ciasto Leśny mech
Składniki
- 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 - 300 ml słodkiej śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta i sok z 1 cytryny
- kilka brzoskwiń z puszki lub inne owoce
Instrukcje
Szpinak umyć i zblendować na puree (mrożony najpierw odmrozić na sitku i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody).
Jajka wbić do miski i miksować z cukrem kilka minut, aż powstanie puszysta piana. Dodawać powoli olej i dalej miksować, następnie dodać szpinak i wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko bezpośrednio do masy. Wymieszać delikatnie szpatułką. Formę (23 cm) wyłożyć papierem (tylko boki) i wylać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut. Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
Mascarpone i śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, na końcu dodając skórkę z cytryny i sok.
Ciasto nasączyć delikatnie syropem brzoskwiniowym z puszki. Wyłożyć krem. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i powtykać w krem. Górny kawałek ciasta wydrążyć łyżeczką i pokruszyć (tylko zielone okruchy), zostawiając przypieczoną skórkę. Ciasto udekorować dowolnie owocami lub wielkanocnymi ozdobami, jajeczkami. Przechowywać w lodówce.
Ciasto leśny mech próbowałam u mojej znajomej i bardzo mi smakowało. Już kilka razy zabierałam się do przyrządzania, ale jakoś zawsze brakowało mi czasu i chęci. Niedawno wypróbowałam Twój przepis i wyszło przepyszne 🙂 udało mi się znaleźć kolorowe dekoracje i nawet moje dzieci, które zazwyczaj niechętnie próbują czegoś nowego, były zachwycone 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!