Zupa wiśniowa
Składniki
- 1 kg wypestkowanych wiśni
- 250 ml słodkiej śmietany 30%
- 1,5 litra wody
- kilka łyżek cukru
- szczypta cynamonu opcjonalnie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- makaron do podania oraz kwaśna śmietana
Instrukcje
Wiśnie zalać wodą, zagotować i gotować około 30 minut na wolnym ogniu, aż puszczą sok. Doprawić cukrem i cynamonem. W połowie szklanki rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do garnka, zagotować. Na koniec wlać słodką śmietankę, wymieszać. Podawać z makaronem i kleksem kwaśnej śmietany.
To ulubiona zupa moich dzieci, dlatego często przygotowuję ją w domu 🙂 zawsze szybko znika z talerzy. Nigdy nie dodawałam do niej cynamonu, ale po wypróbowaniu muszę przyznać, że zupa ma jeszcze lepszy smak. Oprócz zupy z wiśni moja rodzina lubi też inne zupy owocowe. Do naszych ulubionych należy zupa śliwkowa 🙂
Zupa jest wjątkowo smaczna!