Charlotte malinowa
Składniki
- 500 g malin - mrożonych lub świeżych
- 6-8 łyżek cukru
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml słodkiej śmietany 30%
- 4 łyżki żelatyny
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- maliny lub borówki do dekoracji
Instrukcje
Dno tortownicy o wymiarach ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać ciasno biszkopty. Część biszkoptów przyciąć i obłożyć nimi boki.
Maliny włożyć do garnka, dodać cukier i zagotować. Gotować chwilę, aż się rozpadną a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę zalać odrobiną wody, poczekać kilka minut, aż napęcznieje i dodać do gorących malin. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mascarpone zmiksować ze śmietaną na sztywno. Do wystudzonych malin dodać kilka łyżek kremu, wymieszać a następnie całość dodać do masy. Zmiksować. Krem przelać do tortownicy, udekorować owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc.
Pięknie i apetycznie wygląda! Aż kusi by spróbować. To taki pomysł na szybki deser bez pieczenia. Bardzo podoba mi się ten pomysł. W dodatku wykorzystywane są moje ulubione owoce, czyli maliny. Na pewno wypróbuję przepis i mam nadzieję, że moja charlotta malinowa, będzie prezentować się tak pięknie jak Twoja 🙂
Na pewno się uda i będzie piękna 🙂 jak już zrobisz to wyślij zdjęcie 🙂