Makaron tagliatelle ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą
Składniki
- 250 g świeżego szpinaku
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- opakowanie mini kulek mozzarella (w wersji wegańskiej można pominąć)
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- do podania: kilka listków świeżej bazylii oraz starty parmezan
- 300 g makaronu tagliatelle
Instrukcje
Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać umyty i osuszony szpinak i dusić, aż szpinak straci objętość. Dodać przekrojone na pół pomidorki, doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię razem z kulkami mozzarelli, dokładnie wymieszać. Podawać z bazylią i startym parmezanem.
Uwielbiam kuchnię włoską i makarony. Dania makaronowe mogłabym jeść niemal codziennie, a tagiatelle w takim wydaniu jest jednym z moich ulubionych dań. Bardzo smaczne danie. Kiedyś próbowałam podobnego w restauracji i od razu próbowałam odwzorować ten smak. Twój przepis ułatwił mi to i udało mi się stworzyć perfekcyjne danie 🙂