Kruche ciasteczka wielkanocne
Kruche, delikatne, maślane ciasteczka z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wanilii. Upieczenie tych ciasteczek to świetny pomysł na spędzenie wspólnego, świątecznego czasu z dziećmi i rodziną 🙂
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanili
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- do dekoracji kolorowa posypka
Instrukcje
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki oraz jajko i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 -3 milimetry i wykrajać foremką zajączki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdabiać kolorową posypką. Piec przez 10 minut-12 minut, aż lekko się zarumienią. Po upieczeniu ciasteczka delikatnie odkładać na kratkę, aby wystygły. Ciasteczek wychodzi na około 3 duże blachy.
Te ciasteczka były hitem na naszym świątecznym stole. W mojej rodzinie jest sporo dzieci, więc szybko znikały z talerzy. Moje córki też miały sporą frajdę, bo pomagały mi je przygotować. Całe święta chodziły dumne, że to ich wypiek. Ciastka są bardzo smaczne i na pewno sprawdzą się na dziecięcych imprezach 🙂