Chleb razowy bez wyrabiania
Składniki
Instrukcje
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na minimum 12 godzin. Po tym czasie rękami oprószonymi mąką wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i składamy boki pod spód, aby utworzyć okrąg. Ciasto przenosimy na czystą ściereczkę obsypaną mąką razową, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości na około 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, wkładamy naczynie żaroodporne razem z pokrywką na kratkę ustawioną na dole piekarnika i nagrzewamy około 20 minut. Wyrośnięte ciasto górą do dołu wkładamy do gorącego naczynia i przykrywamy pokrywką. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Pieczemy chleb około 30 minut, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 20 minut. Można przykryć po połowie pieczenia folia aluminiową, gdyby góra nam się szybciej przypiekła.