Domowe hot dogi
Składniki
- Ciasto na hot dogi:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 20 g drożdży świeżych lub 10 suchych
- 60 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Dodatki:
- parówki
- liście sałaty
- ogóri kiszone lub konserwowe pokrojone w plastry
- ketchup, majonez lub musztarda
- jajko do posmarowania
Instrukcje
Zrobić zaczyn. Do mleka dodać świeże drożdże, łyżkę mąki, cukier i wszystko wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż drożdże ruszą. Jeśli używamy suchych drożdży wystarczy wymieszać je z mąką lub mlekiem w zależności od tego co jest napisane na opakowaniu.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól, jajko, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać kilka minut. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na blat, podzielić na 10 części, z każdej formując podłużną bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia w odstępach ok. 1,5 cm od siebie, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem (można posypać sezamem) włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 20-25 minut.
Upieczone bułki przekroić w miejscu połączenia, boki opiec w tosterze lub posmarować masłem i przyrumienić na patelni. Przekroić wzdłuż na pół, posmarować ulubionym sosem, położyć liść sałaty oraz gorącą parówkę, dodać ogórki, cebulkę prażoną lub inne dodatki wedle uznania. Smacznego!