Bułeczki maślane z kruszonką
Puszyste bułeczki maślane z kruszonką. Na śniadanie, podwieczorek lub kolację.. z domowym dżemem, miodem ale też samym masłem lub suche, jeszcze ciepłe smakują wybornie! A zapach masła i wanilii rozchodzi się po całym domu. Polecam!
Składniki
- 600 g maki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 120 g roztopionego masła
- dodatkowo 1 jajko do posmarowania
- Kruszonka:
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę. Odłożyć jedną łyżkę do szklanki z mlekiem, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn urośnie. Wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką, dodać jajka oraz sól. Wyrabiać przez kilka minut, następnie dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i uformować bułeczki (12-15 sztuk). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 1 cm, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać kruszonką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
To brzmi absolutnie pysznie! Bułeczki maślane z kruszonką, zwłaszcza podane z dżemem lub miodem, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Aromat masła i wanilii unoszący się po całym domu to czysta magia. Gorąco polecam! ???