Krem pomidorowo - paprykowy z makaronem
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 4 marchewki
- przecier pomidorowy lub passata pomidorowa
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 100 g słodkiej śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka cukru
- ok 150 g drobnego makaronu (gwiazdki, serduszka lub literki)
- kawałek sera feta do podania
Instrukcje
Marchewki i papryki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość zalać ok. 1 litrem wody. Gotować do miękkości warzyw, dorzucić obrany i przekrojony na pół czosnek oraz dolać kartonik (500 ml) przecieru lub butelkę passaty pomidorowej. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem oraz dolać słodkiej śmietanki. Gdyby zupa była za kwaśna można dodać łyżeczkę cukru. Podawać z makaronem i kawałkami sera feta.