Ciasto ucierane z jabłkami i razową kruszonką
Szybkie i bardzo proste ciasto z jabłkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z kubkiem dobrej herbaty lub kawy.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 200 g kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6/7 obranych i pokrojonych w plastry jabłek
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki razowej
Instrukcje
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Gotowe ciasto wykładamy do okrągłej formy wysmarowanej ciastem i obsypanej mąką. Na wierzch układamy cząstki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, rozcieramy w palcach tworząc grudki i rozsypujemy równomiernie na jabłkach. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.