Jabłecznik
Składniki
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (pół szklanki można zastąpić mąką razową)
- 250 g masła
- 5 jaj
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Nadzienie:
- około 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- Dodatkowo:
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania i cynamon
Instrukcje
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać zimne, pokrojone masło i 5 żółtek i całość zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 2 części, większą i mniejszą. Każdą owinąć w folię spożywczą, jedną wsadzić do lodówki na pół godziny, a drugą do zamrażalnika.
Jabłka obrać, pokroić drobno w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pół szklanki cukru, zmiksować i na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wyjąć ciasto z lodówki, obkleić spód blaszki i zapiec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie jabłka, lekko dociskając. Na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45-50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i cynamonem.