Zupa kalafiorowa
Składniki
- 1 podudzie z kurczaka lub 3 skrzydełka lub 2 udka
- 1 mały kalafior
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5-6 ziemniaków
- kawałek pora
- kilka łyżek słodkiej śmietany lub 18% do zup
- sól i pieprz do smaku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pęczek koperku
Instrukcje
Mięso dokładnie myjemy, zalewamy 2,5 litrami wody, zagotowujemy, ściągamy szumowiny i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pora, pokrojoną w kostkę włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka) oraz ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Kalafiora myjemy, kroimy na małe różyczki, dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut, aż kalafior będzie miękki. Do szklanki odlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy ją ze śmietaną i dodajemy do wywaru. Tuż przed podaniem wrzucamy pokrojony koperek. Smacznego!