Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Składniki
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała bułka lub 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- mleko do namoczenia bułki
- pół butelki passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- zioła: oregano, bazylia i tymianek
Instrukcje
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczoną wcześniej w mleku, 1 ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Mieszamy i wyrabiamy dokładnie masę, formujemy niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy obtoczone w mące pulpety i smażymy z każdej strony na złoty kolor. W wysokim garnku na pozostałej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku, dodajemy passatę lub puszkę pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Wrzucamy ulubione zioła. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpety i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Można na koniec dodać łyżkę słodkiej śmietany. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Smacznego!