Babka bananowa z daktylami i orzechami
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 10 suszonych daktyli
- pół szklanki orzechów włoskich lub dowolnych bakalii
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki brązowego cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcje
Daktyle zalać wrzątkiem a po 15 minutach odcedzić i drobno pokroić. W misce rozgnieść banany, dodać cukier, jajka i rozpuszczone masło, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Do mokrych składników dodajemy sypkie i mieszamy energicznie, na koniec dodajemy pokrojone orzechy i daktyle. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.