Babka migdałowa
Pyszna babka idealna na Wielkanocny stół, posypana cukrem pudrem i udekorowana czekoladowymi jajeczkami. Dodatek migdałów sprawia, że dłużej zachowuje świeżość, jest mięciutka i delikatna.
Składniki
- 180 g cukru
- 180 g masła
- 120 g mąki
- 4 jaja
- 100 g mielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje
W dużej misce zmiksować cukier z masłem na puszystą masę, następnie dodawać po 1 jajku cały czas miksując. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i mielonymi migdałami. Dokładnie wymieszać. Formę do babki posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto do formy i piec w temperaturze 160° przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi jajeczkami.