Ciasteczka witrażyki
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- ok. 300 g kolorowych cukierków typu bonbons (ja miałam tylko czerwone)
Instrukcje
Do przesianej mąki dodać zimne masło, jajko, cukier oraz sól. Zagnieść szybko ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować stolnicę, wałek i foremki. Schłodzone ciasto wałkować na 3-4 mm, wykrajać foremką ciasteczka, w środku robić otwory mniejszymi foremkami lub kieliszkiem, a malutkie dziurki patyczkiem do szaszłyków lub słomką. Ciasteczka układać na wyłożonej papierem blasze i wkładać w środek po jednym cukierku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka po wystudzeniu przełożyć na talerz.
Ale pięknie się prezentują 🙂 Moje dzieci uwielbiają pomagać przy pieczeniu ciasteczek i często robimy to wspólnie. Zawsze są bardzo zadowoleni i dumni z efektów. Takie ciastka to dla mnie nowość i na pewno zasmakują mojej rodzinie. Mamy foremki w różnych kształtach, więc z pewnością wypróbuję przepis 🙂