Ciasto kruche z truskawkami
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki śmietany kwaśnej lub łyżka smalcu
- pół kilograma truskawek
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pół szklanki cukru, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i zimne masło. Całość szybciutko zagniatamy. Jeśli ciasto jest za suche, nie chce się połączyć można dodać więcej śmietany, natomiast jeśli za mokre, dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Dużą częścią wylepiamy nasmarowaną masłem blachę, mniejszą wkładamy do zamrażarki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego