Ciasto kruche ze śliwkami
Ciasto kruche ze śliwkami to tradycyjne, sezonowe ciasto. Do tego rodzaju wypieków pasują każde owoce, ale myślę, że śliwki idealnie przełamują słodycz piany i delikatny, maślany smak ciasta.
Składniki
- Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- Beza:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- 500 g śliwek
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 2 części, jedną trochę większą od drugiej. Większą częścią wylepić spód blachy, włożyć do piekarnika i zapiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Na podpieczony spód poukładać śliwki skórką do dołu.
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec w kilku partiach cukier. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na śliwki. Wyjąć zmrożone ciasto i zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 40 minut w 180 stopniach, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
bardzo je lubię 🙂