Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 150 g białej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu
- skórka otarta z 2 pomarańy
Instrukcje
Pomarańcze dokładnie szorujemy i ścieramy z nich skórkę na grubych oczkach. Białą czekoladę kroimy na małe kawałki. Ciemną i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 150 g masła i mieszamy. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy jajka i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub aromat oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy połowę skórki pomarańczy oraz około 50 g pokrojonej białej czekolady, mieszamy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem lub margaryną. Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pozostałe masło, dokładnie mieszamy. Dekorujemy ciasto białą polewą i skórką z pomarańczy.