Ciasto Pleśniak
Tradycyjny Pleśniak... ze śliwkami i puszystą bezą. Dziecinnie prosty... Wariacji na to ciasto jest mnóstwo, może być z powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi, a także innymi owocami, ale dla mnie Pleśniak występuje tylko ze śliwkami prosto z ogródka mojej babci.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 masła
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany, jogurtu naturalnego lub łyżka smalcu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- pół kilograma śliwek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
Instrukcje
Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pół szklanki cukru, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i zimne masło. Całość szybciutko zagniatamy. Jeśli ciasto jest za suche, nie chce się połączyć można dodać więcej śmietany, natomiast jeśli za mokre, dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Dużą częścią wylepiamy nasmarowaną masłem blachę. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i zagniatamy. Wkładamy obie części do zamrażalnika. Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Na śliwki ścieramy ciemne ciasto. Ubijamy białka na wysokich obrotach dodając w trzech turach cukier, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, chwilę miksujemy do połączenia się składników, wykładamy na ciemne ciasto. Mąka ziemniaczana sprawia, że beza nam nie zniknie pomiędzy ciastami tylko będzie lekko chrupiąca i widoczna. Ścieramy ostatnią część ciasta na pianę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170/180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut aż wierzch się zarumieni. Smacznego!