Ciasto z rabarbarem, kokosem i migdałową bezą
Składniki
- 500 g rabarbaru
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru + 2 łyżki
- 1,5 kostki masła
- łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Beza:
- 4 białka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
Instrukcje
Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki cukru i wiórki kokosowe i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po 1 jajku cały czas miksując, na koniec wsypujemy proszek i mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia a następnie układamy ciasno rabarbar. Pieczemy około 35 minut.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej miksujemy, aż białka będą błyszczące a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch bezę, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Można podawać jeszcze delikatnie ciepłe.