Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 jajko (można pominąć)
- szklanka bułki tartej lub panierki Panko
Instrukcje
Kalafior ugotować do miękkości, dobrze odcedzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać do kalafiora razem z kaszą jaglaną i ząbkiem czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Dodać jajko, łyżkę bułki tartej i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w pozostałej bułce lub Panko i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z ulubioną sałatką.
Kalafiory w takim wydaniu smakują całej mojej rodzinie 🙂 moje dzieci niezbyt chętnie sięgają po warzywa, ale w takim wydaniu bardzo im smakuje. Sałatka jako dodatek jest idealnym pomysłem. Często stosuję takie rozwiązanie do smażonych mięs lub ryb i myślę, że w przypadku kalafiora też się sprawdzi 🙂