Muffinki bananowo-czekoladowe
Składniki
- Składniki mokre:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
- Składniki suche:
- 220 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pastylki czekoladowe do posypania oraz cukier puder
Instrukcje
Banana rozgnieść widelcem w misce i dodać pozostałe mokre składniki, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao i sodę. Wymieszać i wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką lub rózgą tylko do połączenia się składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżką porcje ciasta tylko do 3/4 wysokości. Z wierzchu posypać pastylkami czekoladowymi. Włożyć formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 20 min., do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.