Naleśniki z jogurtem i borówkami
Składniki
- Ciasto naleśnikowe:
- 3 jaja
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- Nadzienie:
- 3 kubeczki gęstego jogurtu greckiego
- 200 g borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania
- łyżka miodu (opcjonalnie)
Instrukcje
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, mleko, wodę i ponownie zmiksować. Wlać olej i wymieszać. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło, ale nie jest to konieczne. Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju (tylko do pierwszego naleśnika), rozprowadzić po całości, wlać troszkę ciasta, aby pokryło cienką warstwą patelnię i smażyć na rumiano z każdej strony. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta.
Jogurt wymieszać z miodem, jeśli wolimy słodszą wersję. Naleśniki przed podaniem przekładać jogurtem greckim i borówkami. Udekorować owocami, cukrem pudrem i listkami mięty.