Naleśniki z twarożkiem i truskawkami
Składniki
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki gazowanej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- Ser do naleśników:
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- truskawki
Instrukcje
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, mleko, wodę i ponownie zmiksować. Wlać olej i wymieszać. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło, ale nie jest to konieczne. Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju (tylko do pierwszego naleśnika), rozprowadzić po całości, wlać troszkę ciasta, aby pokryło cienką warstwą patelnię i smażyć na rumiano z każdej strony. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, cukrem i cynamonem. Smarować naleśniki i zwijać w ruloniki lub kopertę, posypać kawałkami truskawek.