Piernik herbaciany
Zaskakująco pyszny, mięciutki i puszysty piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu, długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi herbaty. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie, więc nawet w Wigilię można go upiec. Dla nas razem z piernikiem staropolskim must have każdych świąt 😉 Polecam spróbować!
Składniki
- pół szklanki mocnej herbaty
- pół szklanki miodu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- pół szkanki oleju
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 3 łyżki masła
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka ze szczyptą soli. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawę do piernika i wymieszać. Dodać olej, żółtka, miód oraz herbatę i zmiksować do połączenia się składników. Szpatułką wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10x30 i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.
- Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać lub włożyć miskę z czekoladą i masłem na kilka sekund do mikrofalówki i wymieszać do połączenia się składników.