Placki z cukinii z sosem Tzatziki
Składniki
- 2 cukinie
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 5 łyżek mąki
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól i pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- Sos tzatziki:
- mały kubek jogurtu greckiego
- pół ogórka
- ząbek czosnku
- kilka listków mięty
- szczypiorek
Instrukcje
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru soku, dodać jajka, mąkę, pietruszkę, szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, kłaść łyżką masę i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym ząbkiem czosnku, dodać starty ogórek, pokrojony szczypiorek oraz miętę. Doprawić solą i pieprzem.
Placki z cukinii podawać na ciepło z dodatkiem sosu tzatziki.