Polędwiczka wieprzowa w sosie gorgonzola
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 250 g słodkiej śmietany 30%
- 100 g sera gorgonzola
- łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
Instrukcje
Polędwiczkę myjemy, usuwamy białe błonki i marynujemy w całości w słodkiej papryce, soli i pieprzu oraz oliwie. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki, żeby przeszła przyprawami. Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy z każdej strony polędwiczkę. Dodajemy dużą łyżkę masła i jeszcze raz smażymy z każdej strony po około 2 minuty, przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy na małym ogniu jeszcze około 3 minuty. Wyciągamy polędwiczkę na deskę. Kroimy po około 5 minutach, dzięki temu mięso pozostanie soczyste.
W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy ser gorgonzola oraz pieprz. Dokładnie mieszamy aby ser się rozpuścił. Na talerzu układamy plastry polędwiczki, polewamy sosem i podajemy z ulubioną sałatką, brokułami lub ziemniaczkami.